Goede start: begin direct met Alternative Ways!

beeld AW breed 2.png

leren met plezier, inspiratie voor taalcafé & NT2

Deze blog is geschreven als boost voor taaltrainers die de training Alternive Ways al hebben gevolgd én voor trainers die er nieuwsgierig naar zijn: de nieuwe en alternatieve methode om anderstaligen met veel plezier Nederlands te leren, zonder boek en zonder stress.

De methode is ontwikkeld in een Europees project en is gratis toegankelijk, in vier talen beschikbaar in een online toolkit. Om je te inspireren geef ik je een aantal oefeningen en tools om het jaar mee te beginnen. Je kunt het gebruiken als als een kant-en-klare kennismakingsles of als losse ideeën, die je meteen in kunt zetten! NB! Hoewel de methode is ontwikkeld voor trainers van laaggeletterde anderstaligen, blijkt deze manier van werken ook een groot succes op niveau B1/B2!

Bosmat in een notendop

Bosmat is een betekenisloos ezelsbruggetje voor de trainer van de initialen van de 6 bouwstenen waarop Alternative Ways is gebaseerd: Body, movement & senses; On The Go/Expert; Storytelling, Media, Art & Culture en Teambuilding & Empowerment. Alternative Ways in een notendop: je probeert minimaal 4 bouwstenen in je taalcafé of les te verwerken. De afwisseling in deze werkvormen maakt dat het plezier in leren centraal staat, dat je werkt aan zelfvertrouwen en aan verschillende (digitale) taalvaardigheden! Hieronder enkele oefeningen:

Tel tot 8

Teambuilding & Empowerment-oefening - 15 minuten.

Start je taalcafé of les door bijvoorbeeld dit langzame instrumentale nummer te laten horen, met je deelnemers in een kring. Tel samen steeds tot acht. Nodig ze uit om hun stem stevig te durven gebruiken. Als dat goed gaat, vraag je de deelnemers om samen bijvoorbeeld alleen de 3 te roepen op het juiste moment. Daarna de 5, etc. Als dat ook goed gaat, kiezen mensen een eigen getal en roepen dat op het juiste moment. Lastig en hylarisch; het vermindert stress en het leidt tot leren met plezier!

💡 Herhaal deze oefening met regelmaat: het blijft leuk en leerzaam en er zijn veel leerzame variaties op te verzinnen.

💡 Als de bedoeling helemaal duidelijk is, kan je de getallen vervangen door vakantie-woorden, namen, dieren, lichaamsdelen, etc.

Name Game

Storytelling - 30 -45 min

Een gouden kennismakingsoefening voor het begin van het jaar, is de Name Game. Het is een storytelling-oefening die altijd succes heeft, op alle niveau’s, eventueel met handen en voeten. Je werkt ongeveer 8 minuten in duo’s en vraagt elkaar het volgende: Wie heeft je jouw naam gegeven? Wat betekent jouw naam? Ben je blij met je naam? Na afloop vertelt de één wat hij gehoord heeft van de ander aan de hele groep. Het is zo’n leuk en leerzaam, omdat de oefening uitnodigt om iets over je familie, je cultuur en jezelf te vertellen.

💡 Als het taalniveau laag is, vertel je in de groep eerst zelf over je naam, om de oefening te verduidelijken.

💡 Klik hier voor de Nederlandse beschrijving van de oefening in de toolkit.

Veeg weg!

Art & Culture (Kunst) - 15 minuten

Om een bepaalde zinscontructie te oefenen zonder dat daar een grammaticaboek aan te pas hoeft te komen, of gewoon om je geraakt te voelen in de taal die je aan het leren bent: af en toe een mooie tekst/quote of gedicht uit je hoofd leren, is heel leuk en leerzaam! Schrijf de tekst op het bord en analyseer het samen. Welke woorden ken je? Welke woorden zijn nieuw? Hoeveel regels tel je en waar zie je het woord ‘het’?

Veeg nu de woorden weg die de deelnemers al uit hun hoofd weten. Neem dan de tekst nog een aantal keren door., totdat alle woorden zijn weggeveegd. Schrijf nu met behulp van elkaar nogmaals de tekst op. Je zal zien: de deelnemers kennen de tekst uit hun hoofd en zijn daar supertevreden over!

💡 Gebruik gebaren bij het ondersteunen van de tekst.

💡 Soms is een eerste strofe van een bekend gedicht, of het nou van Toon Hermans is of van Hendrik Marsman, óók zeer de moeite waard!

Babs.JPG

Met toestemming opgenomen u

it: ‘Doe het toch maar’ van Babs Gons - spoken word, 2021

Zeg wat je ziet

Media - 15 minuten

Kies een kort filmpje passend bij het thema van je les, zoals het filmpje hieronder over de eerste judo-les van Mr. Bean. Bekijk het en laat de deelnemers vertellen wat ze hebben gezien. Je verzamelt de nieuwe woorden. Zet bijvoorbeeld de zelfstandige naamwoorden bij elkaar (mat, voeten, het lokaal, leraar) en de werkwoorden bij elkaar (zitten, staan, lopen, durven, rennen, etc.).

💡 De werkwoorden kan je ook ‘doen’/uitbeelden.

💡 Een geschikt filmpje hoeft niet altijd in het Nederlands te zijn om er toch Nederlands van te kunnen leren! Het is vooral belangrijk dat het aantrekkelijk en begrijpelijk is en niet te lang!

💡 Twee deelnemers wachten even in een andere ruimte wanneer de anderen het filmpje bekijken. Daarna vertellen de deelnemers wat ze gezien hebben zo goed mogelijk aan één van de twee die er nu bij gekomen is. Die zet vervolgens weer alles op alles om de tweede persoon te vertellen wat de anderen gezien hebben. Na afloop kijkt iedereen het filmpje samen. Hilarisch en heel leerzaam!

De hierboven beschreven oefeningen zijn een-op-een te doen, in een kleine en/of grote groep. Natuurlijk is het de bedoeling dat je de oefeningen aanpast aan jouw situatie, interesse en beschikbare tijd. Dat is het idee achter de toolkit van Alternative Ways: het is gereedschap dat je op je eigen manier gebruikt!

Als dit je aanspreekt, neem dan meteen even een kijkje op de nieuwe website van mijn collega Caroline Bakker, die niet voor niets de zinmaker heet! Ook daar vind je inspiratie, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren met leuke oefeningen.

Ik hoop dat je bovenstaande uitprobeert en het nieuwe jaar verrassend kan starten. Ik wens je alvast heel veel plezier, lol en ontspanning!

Om te ervaren hoe Alternative Ways werkt, geef ik trainingen die net zo speels zijn als de methode zelf, vanuit Storytelling Centre (Amsterdam Nieuw-West) en incompany op aanvraag. De eerstvolgende fysieke training is op donderdag 7 oktober 2021, 17 -21:30 u. Meer informatie vind je hier.

Je zal zien dat je het inspirerend en bruikbaar vindt!

Vorige
Vorige

Etentje in de Pijp

Volgende
Volgende

Vacature vrijwilliger huiswerkondersteuning Habognatat, 3 u/week