Recept voor burgers

Te bereiden door gespreksleiders van Vertel es

Voor 6 -10 burgers

Voorbereidingstijd 30 minuten

Bereidingstijd: 1,5 - 2 uur, op een vaste tijd in de week

Ingrediënten:

1 gedeelde link om in te loggen

1 voedzaam onderwerp

1 sappig ijsbrekertje

1 smakelijk kort gedicht of liedje

1 of 2 kruidige quotes of uitdrukkingen

2-3 krachtig geformuleerde vragen

1 belletje uit een spelletjesdoos

3 lucifers

Kop koffie of thee

Op dit recept kan je eindeloos variëren. Hoe vaker je het bereidt, hoe smakelijker het wordt. Het gaat om een lekkere sfeer en het samen kauwen op een onderwerp.

Als je je deelnemers om de beurt binnenlaat, zorg dan voor een prettige online kamertemperatuur, zodat iedereen op zijn gemak is. Vraag bijvoorbeeld even of de ander in één woord kan zeggen hoe hij zich voelt. Uitleg erbij mag, hoeft niet.

Als bijvoorbeeld het thema duurzaamheid is, stel ik als tweede vraag schaamteloos: Hoe lang heb je gedoucht vanmorgen? Dat levert al meteen grappige antwoorden op, van niet gedoucht tot veel te lang onder de warme straal geweest en waarom.

Ondertussen voeg ik een quote toe aan het gesprek, als inleiding op het onderwerp. Zoals laatst, toen we het hadden over opvoeding:

‘Opvoeding is een kwestie van liefde, geduld en wijsheid. En de laatste twee groeien waar de eerste heerst’ van Jan Ligthart.

We praten in aparte kamertjes verder over persoonlijke ervaringen met het onderwerp. Als we die dan later delen in de groep, krijgen we het inzicht van de ander en tegelijkertijd voelen we herkenning en begrip.

Ik druk regelmatig op mijn opbeurende belletje, wanneer de burgers prachtige zinnen produceren. Het is bijna jammer om er nog aan te sleutelen: ‘Ik ben ontzettend spannend!’ en ‘Vertel es is meer dan goud te beschrijven.’

De laatste 10 minuten leg ik nog even de zinvolste zinnen op het puntje van hun tong: ‘Ik ben ‘t er niet mee eens’, ‘Waardering komt na ontplooiing.’ en ‘Jouw woorden liggen op mijn lippen’.

Dan strijk ik na elkaar drie lucifers af. Voordat ze zijn opgebrand vertellen de burgers snel wat ze hebben onthouden: ‘óp jezelf vertrouwen’, ‘in het echt’, ‘uit het oog’. We zeggen nog, met overdreven nadruk ‘Fijn weekend!’ - zonder -e - en klappen dan voldaan onze laptop dicht.

Vorige
Vorige

Je komt je eigen vooroordelen tegen

Volgende
Volgende

Echt Gebeurd - Vertel es