Vertel es, hoogtepuntje in de week

Verkleed je in 1 minuut als rechter!

Verkleed je in 1 minuut als rechter!

Foto > Opdracht: Zorg dat je er binnen 1 minuut uitziet als een rechter!

Straks begint 'Vertel es', een wekelijkse Nederlandse spreekvaardigheid-sessie van 2 uur, vormgegeven in een creatief online taalcafé voor nieuwkomers die al Nederlands spreken en hun niveau op peil willen houden en willen verbeteren. Ik realiseer me dat ik dit nu precies een jaar doe. Het is een hoogtepunt in mijn werkweek! Gestoeld op de uitgangspunten van Alternative Ways, een nieuwe methode voor taaltrainers van ‘laaggeletterden (! tegenwoordig praten we liever over ‘kortgeschoolden’)), werk ik praktisch op dezelfde manier met deze groep, voornamelijk lang geschoolden. Het succes zit 'm in verschillende aspecten:

Waar 't succes 'm in zit...

De sfeer is zeer laagdrempelig en mensen zijn heel open naar elkaar. Ik voel me niet de docent, we gebruiken geen boeken en we bespreken terloops af en toe een grammaticaregel. Uitspraak krijgt wel veel aandacht, uitdrukkingen ook; het gaat om het dagelijks gesproken Nederlands. Ik ben ook niet de enige 'native speaker': zo zijn onder andere Annelies Kooiman en Mieke Hartog trouwe deelnemers, die ook een grote bijdrage leveren aan de openheid, de humor en de te verwoorden emoties. Het bespreken van de onderwerpen wordt vaak ingeleid met een korte oefening of energizer, of bijvoorbeeld een gedicht. Dankzij de functie van de break out rooms kunnen mensen eerst in kleine groepjes interessante dingen aan elkaar vertellen, voordat het in de grote groep ter sprake komt. Even samen oefenen op nieuwe woorden, begrippen en onderwerpen is minder spannend en levert vaak veel informatie op. Altijd wordt de link gelegd met overeenkomsten en verschillen in alle culturen. Natuurlijk blijkt steeds dat de overeenkomsten veel groter zijn!

Geen boek, wel een link na afloop

Na afloop van Vertel es deel ik de presentatie met de aantekeningen, zodat er toch een mogelijkheid is om het besproken gedicht, liedje, de uitdrukkingen, de uitspraak en eventueel de grammatica nog eens na te lezen. (zie mijn pagina Vertel es.)

Belasting & Geluk

De onderwerpen die we bespreken worden aangedragen door de deelnemers zelf, waardoor de betrokkenheid en interesse groot is. Vaak vraag ik er een expert bij, waardoor het meer diepgang krijgt. Zo vertelde Matthijs Pouwer al eens over ons belastingstelsel, ver voordat het in opspraak kwam en leerde ervaringsdeskundige Letizia Colella hoe Nederlanders tegen vriendschap aankijken en hoe je daarmee om kunt gaan als nieuwkomer. We leerden praktisch alles over geluk van Carin Cuijpers en - via de zijlijn - ook van Wilco Kruijswijk.

Joost Houtman vertelde ons een paar weken geleden over de grondbeginselen van onze rechtsstaat en wat daaraan nog verbeterd zou kunnen worden. Jessica de Koomen gaf hele zinvolle logopedische tips, oefeningen en uitleg en wat was dat ook een grappige sessie! Bas Tammes deed ons huiveren in zijn verhaal over waterbeheer in Nederland: vrijwel alle huizen van onze groep zouden al zijn weggevaagd, als we niet zoveel aan het waterschap zouden betalen! Vorige week was het onderwerp 'opvoeding' en gaf @Theo Dorelijers ons een college over de rol van opvoeding en erfelijkheid op hoe een mens wordt zoals-ie is. Voor de deelnemers is het meteen een mooie kans om het netwerk te vergroten, met allerlei mensen uit verschillende werkvelden.

Hoewel de deelnemers verspreid zijn over heel Nederland, van Balk tot Heerlen, voelen we een bijzondere verbondenheid. We hebben zelfs zin om een 'schoolreisje' te maken en daar denken we nu over na: wanneer, waar en hoe houden we het betaalbaar voor iedereen.

Ik denk dat Letizia Colella gelijk heeft: na ongeveer 40 uur praten, persoonlijke verhalen en humor delen, wordt de 'kennis' langzaam een vriend...

Alternative Ways-methode

Op 5 en 12 juni geef ik de training Alternative Ways, over de gelijknamige nieuwe methode om een taal te leren met plezier vanuit Storytelling Centre. Gewoon weer (verantwoord) fysiek, vanuit het Talentenhuis in Amsterdam-West! Voor iedereen die taallessen of taalcafé verzorgt en op zoek is naar andere wegen dan die van examens, toetsen en grammaticaboeken! (zie de gelijknamige toolkit ontwikkeld in een Europees project door 4 partners in verschillende landen.)

Vorige
Vorige

Op eigen kracht: een succesverhaal

Volgende
Volgende

Alternative Ways-methode