Cuba Juntos 2022 vertrekt! 🇨🇺

Unieke keuze-stage Afdeling SOOL van het LUMC over Cubaans zorgstelsel, met focus op ouderen en preventie!

Het is de tweede keer dat de afdeling SOOL (Specialisme Ouderengeneeskunde Opleiding Leiden) een grote groep inspireert met een intensieve keuze-stage, waarvan de hele maand januari onderwijs op Cuba onderdeel is.

Op Cuba is de levensverwachting nagenoeg net zo hoog als in Nederland en het kindersterftecijfer net zo laag! De gezondheidszorg, die al bijna 50 jaar gericht is op preventie, is toegankelijk voor iedereen en ook samenwerking in de wijk in de eerste en tweede lijn zijn sleutelwoorden.

Jentie Kraamer, specialist ouderengeneeskunde en als docent verbonden aan het LUMC, heeft een bijzonder keuze-stageprogramma ontworpen, waarbij dit jaar weer 17 huisartsen in opleiding, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding en wijkverpleegkundigen interprofessioneel het Nederlandse en Cubaanse zorgsysteem onderzoeken. Zij begeleidt de groep, ook tijdens de tweede maand van de stage, in Havana, Cuba - samen met Els Streefkerk, die betrokken is om te verbinden, vertalen en organiseren.

ENSAP, het Cubaanse medisch onderwijsinstituut zal de groep onderdompelen in een geheel andere manier van denken in de (ouderen)zorg. Natuurlijk gaan we er ook leren over infectiebestrijding en de Cubaanse aanpak in de pandemie.

De impact die deze reis op de eerste groep in 2020 heeft gehad, is groot en heel zinvol gebleken. We zijn daarom extra blij dat een nieuwe groep weer de kans op deze unieke ervaring kan krijgen!

In de derde maand van de stage wordt gewerkt aan een preventief project én aan het symposium Cuba Juntos 2022, waar de bevindingen gepresenteerd worden.

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingen? Volg ons op Insta en LinkedIn en save the date:

do 24 februari 2022 - LUMC/online - van 17 u tot 21 u - Symposium Cuba Juntos 2022

Vorige
Vorige

Hoe Habognatat Eritrese vrouwen ‘empowert’ 💪🏾

Volgende
Volgende

Etentje in de Pijp