Van 1 Vertel es - taalcafé naar 12

Mijn aanname dat er meer Nederlanders en nieuwkomers zijn, die zin hebben om wekelijks Nederlands met elkaar te spreken en echt contact met elkaar te hebben, blijkt te kloppen!

N.a.v. het verschijnen van de podcast, afgelopen december, is Vertel es - het online taalcafé waar ik drie jaar geleden mee begon - al enorm gegroeid. Een twintigtal mensen heeft direct gereageerd en vooral ook direct geácteerd: ze hebben al een training gevolgd en zich verdiept in de werkwijze (Alternative Ways) en zij geven nu wekelijks hun eigen Vertel es vorm. Elke week zien inmiddels trainers en deelnemers van 12 Vertel es-sen elkaar en praten ze over een relevant onderwerp!

Het is geen toeval dat in Vertel es het woordje ‘les’ verstopt zit: het is namelijk de ultieme kans, als nieuwkomer, om je Nederlandse spreekvaardigheid te verbeteren. Ook voor de trainer levert het inzichten op in de eigen taal, waar je ‘normaal gesproken’ niet bij stilstaat.

Maar waar het werkelijk om gaat bij Vertel es, is contact. En dat bereiken we door kleine en grote verhalen met elkaar te delen, in een laagdrempelige, open en veilige sfeer. Er wordt vooral veel gelachen: om misverstanden, cultuurverschillen, uitdrukkingen en alledaagse verhalen.

Achtergrond

Een jurist, een psycho-analytica, een beleidsmaker, een onderwijskundige, socratisch gespreksleider, filosoof en NT2-docent: de trainers van Vertel es hebben verschillende achtergronden. Allemaal zetten ze zich belangeloos een aantal uur per week in en creëren ze hun eigen sfeer in een eigen Vertel es.

Afgelopen zaterdag kwamen de trainers van Vertel es, de trainers-in-spé en de ervaren deelnemers voor het eerst fysiek bij elkaar, om elkaar te ontmoeten en te inspireren.

‘Wat een heerlijke middag was het zaterdag. Een groot warm bad.’

‘Ik vind het superleuk om met jullie te zijn. Ik denk dat ik nog nooit zo lang Nederlands heb gesproken!’

Met dank aan Nick ‘t Riet van Lokaal lokaal, die ons een ruimte ter beschikking heeft gesteld voor onze eerste bijeenkomst en aan Loes Ansems van Welcome App voor de samenwerking, haar aanwezigheid zaterdag. En natuurlijk bedank ik alle trainers en deelnemers, die samen zo’n fijne dag hebben neergezet! 💐

Hou je van taal in het algemeen en het Nederlands in het bijzonder? Hou je ervan mensen te ontmoeten, die je misschien anders niet zo snel tegenkomt? Luister de podcast om te weten of het iets voor jou is om trainer van Vertel es te worden. Hier geef je je op.

Ben je nieuwkomer, wil je op een ontspannen manier (beter) Nederlands spreken en praten over interessante onderwerpen? Geef je op!

In het volgende blog vertel ik meer over het verschil tussen Vertel es en andere taalcafé’s en hoe het komt dat elkaar online spreken toch zo verbindend kan zijn!

Vorige
Vorige

‘n Alternatief cadeau aan jezelf

Volgende
Volgende

Vertel es, de 111-e editie!